jogurt z owocami

Zakwaszenie organizmu jest w ostatnim czasie bardzo popularnym tematem poruszanym w gabinetach dietetycznych. Pacjenci zwracają się z problemami takimi jak chroniczne zmęczenie, bóle głowy, wypadanie włosów, pogorszenie stanu paznokci i skóry, a także z osłabieniem odporności. Za takim stanem rzeczy najczęściej stoi zły sposób odżywiania, a przede wszystkim zawarte w codziennej diecie wysoko przetworzone produkty spożywcze, cukier i tłuszcze trans. Niezbilansowana dieta prowadzi do zaburzeń gospodarki kwasowo – zasadowej, prowadząc do szeregu problemów zdrowotnych. Głównym zadaniem naszego organizmu jest zachowanie homeostazy. I tak: każdy z płynów obecnych w naszym organizmie charakteryzuje się własnym, niezależnym od innych płynów pH. Sok żołądkowy ma pH bliskie 1, czyli bardzo niskie, kwaśne. Z kolei pH moczu powinno oscylować w granicy 7-8 – jego odczyn powinien być obojętny. Zaburzenie poziomu pH poszczególnych płynów w organizmie może prowadzić do zachwiania równowagi kwasowo – zasadowej, a tym samym skutkować powstawaniem różnych niepokojących objawów i skutków ubocznych takiego stanu.

Zła dieta główną przyczyną zakwaszenia organizmu

Niewłaściwa, źle zbilansowana dieta w znacznym stopniu przyczynia się do zaburzeń równowagi kwasowo – zasadowej. Każdy produkt spożywczy można zaliczyć do jednej z grup: kwasotwórczych, zasadotwórczych lub obojętnych. Podczas procesu trawienia w przewodzie pokarmowym zostają uwalniane witaminy, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe, organiczne oraz aminokwasy. Dalej w organizmie są one metabolizowane. W efekcie powstają związki działające kwaso- lub zasadotwórczo. Do innych, ale równie istotnych czynników mających wpływ na zakwaszenie organizmu należy chroniczny stres, niedobór lub nadmiar ruchu, głodówki i uzależnienia od używek.

Objawy zakwaszenia

Objawy zakwaszenia można bez problemu pomylić z objawami innych chorób, ale warto przeanalizować swoje samopoczucie, ponieważ występowanie kilku objawów charakterystycznych dla zakwaszenia organizmu może dać nam w efekcie końcowym jednoznaczną odpowiedź na pytanie, co dzieje się z naszym ciałem. Do najczęściej występujących objawów zakwaszenia organizmu można zaliczyć między innymi:

  • chroniczne zmęczenie i nerwowość,
  • sucha skóra i osłabione włosy i paznokcie,
  • zmiany skórne, pękająca skóra wokół ust,
  • trudności ze zgubieniem nadmiernych kilogramów,
  • zgaga lub wzdęcia,
  • ból dziąseł,
  • coraz częstsze skurcze mięśni,
  • pieczenie i ból podczas oddawania moczu,
  • bóle stawów a nawet osteoporoza.

Jakie produkty zakwaszają organizm?

Tak jak wcześniej wspomniano – to głównie zła dieta wpływa w znacznym stopniu na zakwaszenie organizmu. Wśród produktów wiodących znajdują się głównie duże ilości mięsa, szczególnie tłustego. Produkty zakwaszające to także wyroby cukiernicze takie jak słodycze czy pieczywo i makarony także mają swój udział w procesie zaburzającym równowagę kwasowo – zasadową. Szczególną uwagę należy zwrócić także na jaja, żółte sery i biały ryż, a także kawę, herbatę i wszelkiego rodzaju napoje gazowane. Co istotne, także niektóre warzywa i owoce posiadają właściwości zakwaszające i należą do nich między innymi rabarbar, fasola, borówki, wiśnie i żurawina. A co z alkoholem? Czy alkohol zakwasza organizm? Tak! Alkohol należy do produktów, które zakwaszają organizm, dlatego warto wyeliminować go z diety jak najszybciej.

Miód, słodki miód…

Często pojawiają się pytania czy miód zakwasza organizm– podobnie jak cukier. Wbrew pozorom jest to produkt, który przyczynia się do odkwaszenia organizmu! Stosowany rano na czczo jako dodatek do wody z cytryną wpływa pozytywnie na proces odkwaszania, dodając jednocześnie energii i pobudzając metabolizm, dzięki czemu – mimo tego, że jest to cukier – przyczynia się do regulacji masy ciała.

Kiszonki

Kiszonki– jak sama nazwa wskazuje, zarówno w przypadku kwaszonych ogórków czy kiszonej kapusty są produktami kwaśnymi, teoretycznie powinny zakwaszać organizm, ale jak jest w rzeczywistości? Czy kapusta kiszona zakwasza organizm? Czy kiszonki zakwaszają organizm? Absolutnie! Kiszonki, nasze polskie dobro, mają bardzo liczne walory zdrowotne. Przede wszystkim regulują gospodarkę kwasowo-zasadową przyczyniając się do odkwaszania organizmu. Warto sięgać po produkty kiszone codziennie, co przyczyni się zarówno do procesu odkwaszania, jak i poprawi stan zdrowia dzięki zawartości probiotyków.

Produkty mleczne

Produkty mlecznemają z zasady działanie neutralne lub lekko kwasotwórcze. Na pytanie czy kefir zakwasza organizm można jednoznacznie odpowiedzieć, że tak – nabiał przyczynia się do zakwaszenia organizmu.

Odkwaszanie organizmu – na czym polega i jak się do niego zabrać?

Odkwaszanie organizmu polega przede wszystkim na wyłączeniu z diety produktów powodujących zakwaszenie organizmu lub ograniczenie ich spożycia do minimum. Najlepsze efekty uzyska się stosując dietę bogatą w produkty o zasadowym pH, ponieważ to właśnie one neutralizują nadmiar kwasów obecnych w organizmie. Do produktów odkwaszających można zaliczyć między innymi kasze (gryczaną i jaglaną), orzechy, oliwę z oliwek, a także ogromną ilość warzyw i owoców takich jak: brokuły, szpinak, buraki, cukinię, pomidory, banany, arbuzy, kiwi, truskawki czy szeroko pojęte cytrusy. Na pytanie czy kawa zakwasza organizmnie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego o jakiej kawie mowa. Kawa ziarnista, przygotowywana w tradycyjny sposób lub za pomocą ekspresu przelewowego lub ciśnieniowego zdecydowanie wpływa zakwaszająco na organizm. Natomiast kawa zbożowa – podobnie jak zielona herbata wpływają pozytywnie na proces odkwaszania organizmu.

Żelazne zasady odkwaszania

By proces ten przebiegł skutecznie, należy pamiętać o stosowaniu się do poniższych zasad:

  • spożywanie pięciu posiłków w regularnych odstępach czasu,
  • odpowiednie nawodnienie organizmu poprzez picie co najmniej 2,5 litra wody dziennie (w tą ilość można wliczyć także zieloną herbatę czy
  • ziołowe napary takie jak napar z mięty, skrzypu, czystka czy pokrzywy, które posiadają także szereg innych zdrowotnych właściwości),
  • posiłki powinno się spożywać powoli, delikatnie i dokładnie przeżuwając każdy kęs,
  • na czczo warto wypić szklankę ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny,
  • dieta powinna opierać się na świeżych warzywach i owocach, powinna być obfita we wszelkiego rodzaju sałatki i surówki, a także świeżo wyciskane soki i koktajle,
  • do diety warto włączyć kaszę jaglaną, charakteryzującą się zawartością ogromnej ilości witamin i składników mineralnych. Kasza jaglana posiada właściwości zasadotwórcze,
  • dieta powinna uwzględniać obecność wartościowych olejów, takich jak oliwy z oliwek, oleju lnianego, z wiesiołka czy z pestek dyni,
  • najważniejszym elementem diety mającej na celu odkwaszenie organizmu są właściwe proporcje składników kwasotwórczych i zasadotwórczych. Produkty kwasotwórcze powinny stanowić zaledwie 20%, a reszta jadłospisu powinna być bogata w produkty zasadotwórcze.

Poza dietą, niesamowicie ważne jest zachowanie zdrowego i higienicznego trybu życia, unikanie stresu, umiarkowana aktywność fizyczna, odpowiednia ilość i jakość snu, a także odstawienie wszelkiego rodzaju używek.

Czy odkwaszanie to to samo co zdrowa i zbilansowana dieta?

Gdyby przyjrzeć się powyższym zasadom, jasno można z nich wywnioskować, że w pełni pokrywają się z zasadami piramidy zdrowego żywienia. Zdrowa, urozmaicona i bogata w składniki odżywcze, mineralne i witaminy dieta z pewnością jest w stanie wspomóc zachowanie homeostazy organizmu, nie doprowadzając do zaburzeń gospodarki kwasowo – zasadowej. Jeśli nie jesteśmy w stanie poradzić sobie na własną rękę ze zbilansowaniem odpowiednio takiej diety, warto udać się po poradę do dietetyka lub skorzystać z gotowego rozwiązania w postaci cateringu dietetycznegodiety pudełkowej, który na najwyższym miejscu stawia właśnie zasady zdrowego żywienia i właściwy bilans posiłków. Zastosowanie w codziennej diecie świeżych i zdrowych, lokalnych produktów pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie, a dostosowana do potrzeb organizmu kaloryczność wspomoże także proces utraty masy ciała – zdrowie pozostanie na pierwszym miejscu.